Leren fietsen zonder zijwielen doe je zo!

Wanneer is mijn kind toe aan het fietsen zonder zijwielen?

Ieder kind ontwikkeld op zijn eigen tempo, dit geldt dus ook voor het leren fietsen zonder zijwielen. Door er met je kind over te praten merk je snel genoeg of je kind enthousiast wordt of dat je beter nog even kunt wachten. Wel kan je je kind dan ongemerkt met minder ondersteuning laten fietsen door de zijwielen steeds iets hoger af te stellen. Er is geen bepaalde leeftijd waarop alle kinderen kunnen fietsen zonder zijwielen, dit hangt af van de motorische ontwikkeling, en de opgedane fietservaring.

Het evenwichtsgevoel is op jonge leeftijd al aan te leren door middel van een loopfiets. Met een loopfiets leren kinderen al vroeg te balanceren op twee wielen.

Leren fietsen zonder zijwielen lukt alleen als:

  • Je kind gemotiveerd is
  • Je kind er motorisch aan toe is
  • Genoeg kracht in zijn/haar benen heeft om de trappers in het rond te krijgen
  • Groot genoeg is om met de voeten bij de grond te kunnen
  • Voldoende zelfvertrouwen heeft
  • Je kind goed zijn evenwicht kan houden
  • Je zelf rustig en geduldig bent.

Lukt dit? Lees dan snel verder.

De fiets.

Koop een kinderfiets niet op de groei, je kind voelt zich zekerder als het met zijn- of haar voeten bij de grond kan. Het kiezen van een kinderfiets met de juiste maat kan moeilijk zijn; kinderen groeien snel. Wij hebben daarom een maattabel die kan helpen bij het kiezen van uw maat. Bij het leren fietsen kan de fiets beter iets te klein zijn dan te klein.

Zijwielen verwijderen

Is jouw kind toe aan het oefenen om zonder zijwielen te fietsen, kies dan een rustige straat uit om te oefenen, welke niet vol staat met geparkeerde auto’s. Een val kan je niet altijd voorkomen, zorg daarom altijd dat je kind een helm op heeft. Het lijkt erg verleidelijk om te oefenen op het gras, aangezien je kind dan zachter valt. Echter is het veel moeilijker om vaart te maken op een zachte ondergrond. En pas als je vaart maakt kan je de fiets makkelijk overeind houden.

Angst is vaak het probleem bij het leren fietsen zonder zijwielen. Kinderen willen vaak niet dat je hem of haar los laat. Oefen als eerste met stoppen en afstappen. Daarna kan het echte werk beginnen, hiervoor zijn 2 manieren:

Houdt je kind vast bij de jas of bagagedrager en ren mee tijdens het fietsen. Gaat het fietsen goed laat dan af en toe even los zonder dat je kind dit merkt en doe dit steeds iets langer. Op een gegeven moment ontdekt je kind dat het van je wegfietst en ontdekt: IK KAN HET!!!!!

Bij manier 2 wordt de gewone fiets als loopfiets gebruikt. Demonteer tijdelijk de trappers van de fiets en laat je kind zijn evenwicht bewaren op de ‘’grote’’ fiets. Kinderen kunnen zich op deze manier afduwen van de grond en de voeten intrekken. Gaat dit goed? Ga dan oefenen met één trapper. Met de andere voet loopt het kind dan nog gewoon op de grond. Wissel beide voeten af en je kind is al snel geneigd om ook met de andere voet te trappen. Wanneer je merkt dat je kind er klaar voor is om met twee trappers te gaan fietsen houdt dan eerst de bagagedrager vast. Zodra er steeds meer evenwicht is kunt u steeds even loslaten. Doe dit steeds langer en voor u het weet fietst uw kind van u weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *