Hoe hoog moet het zadel van een kinderfiets?

Zadelhoogte bij kinderfietsen

Om het fietsen voor uw kind leuk te maken is het belangrijk dat zij zonder ongemakken een fietsrit kunnen maken. Alles begint bij een goede zadelhoogte om ongemakken zoals rugpijn, zit- of zadelpijn, knieklachten, enz. te voorkomen.

De zadelhoogte speelt een belangrijke rol bij kinderfietsen. Deze moet namelijk op de juiste hoogte staan. Als de zadel te hoog staat, dan schuift het zitvlak heen en weer waardoor zadelpijn kan optreden. Bij een te lage stand kunnen de benen niet goed strekken met als resultaat “spierpijn”.

Hoe bepaal ik de juiste zadelhoogte voor mijn kind?

Kinderen moeten met beide benen op de grond staan. Hierdoor krijgt uw kind meer vertrouwen en controle over de fiets tijdens het op- en  afstappen. De zadelhoogte van de fiets wordt gemeten langs de zijkant vanaf de grond tot de laagst mogelijke zadelstand. De juiste zadelhoogte bepaal je dus door de binnenbeenlengte op te meten.

Hoe meet ik de binnenbeenlengte?

Ga met de voeten (zonder schoenen) ongeveer 15 tot 20 centimeter uit elkaar staan. Meet de afstand van het kruis tot aan de grond. Zo bepaal je de zadelhoogte van de kinderfiets op de laagste stand. Het zadel kan natuurlijk altijd nog omhoog na verloop van tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *