Dit is waarom jouw kind een loopfiets móet hebben

Ga je een dagje weg, of wil je met je peuter een stukje wandelen? Dan is een loopfiets een prima alternatief voor een buggy. Peuters willen vaak alles ‘’zelluf doen’’. Met een loopfiets kan jouw dreumes of peuter zelf afstanden afleggen naast jou, die hij/zij anders niet zou kunnen. Daarnaast maken ze veel meer snelheid, waardoor ze jouw tempo makkelijker kunnen bijhouden.

Waarom een loopfiets kopen?

Evenwichtsgevoel: Loopfietsen zijn vaak tweewielers, dit is juist het voordeel ten opzichte van een driewieler.  Net als bij een echte fiets moet je kindje op een loopfiets zijn/haar balans kunnen houden om niet om te vallen. In het begin zal dit nog erg spannend zijn, en gaat dit erg langzaam, maar vaak gaat dit met sprongen vooruit en kan je je kindje uiteindelijk niet meer bijhouden. Oefenen op een loopfiets maakt het leren fietsen op een gewone fiets vaak makkelijker.

Motorische ontwikkeling: Er komt veel meer kijken bij het lopen op een loopfiets als alleen balanceren. Zo moet je kindje op- en afstappen, zich vooruit bewegen terwijl hij zijn fiets ook in bedwang houdt, sturen en stoppen. Allemaal nieuwe vaardigheden die bijdragen bij aan de motorische ontwikkeling.

Inschattingsvermogen: Ze kunnen steeds sneller, maar dit betekend ook dat het steeds moeilijker wordt om nergens tegen aan te rijden. Het klinkt allemaal erg vanzelfsprekend, toch hebben we dit allemaal moeten leren. Hoe snel ga ik? Wanneer moet ik remmen voor de bocht?

Naast de tweewielers bieden wij ook loopfietsen aan met 3 of 4 wielen. Deze zijn speciaal voor de kleinere kinderen die nog niet in staat zijn zelf hun evenwicht te bewaren. Wat is er nou leuker om de wereld niet alleen lopend, maar ook rollend te ontdekken? Vaak kan je bij deze loopfietsen eenvoudig een wiel verwijderen, en heb je een tweewieler loopfiets. Zo heeft jouw kind erg lang plezier van zijn fietsje.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een loopfiets?

Naast het materiaal en het aantal wielen zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden tijdens de aanschaf van een loopfiets. Zo heb je loopfietsen mét en zonder rem. Voor kinderen tot 2 jaar is een loopfiets zonder rem prima, deze kinderen hebben nog niet genoeg kracht om een handrem in te knijpen en hebben nog niet veel snelheid waardoor ze de fiets gewoon kunnen laten uitrollen. Voor oudere kinderen, die meer snelheid maken is het verstandig om een loopfiets aan te schaffen met een rem.

Daarnaast heb je loopfietsen met massieve banden, en loopfietsen met luchtbanden. Het verschil? De massieve banden hoef je nooit op te pompen en zijn geschikt wanneer je kindje de loopfiets vooral in- en om het huis gebruikt. Luchtbanden rollen comfortabeler en vangen trillingen beter op.

Het zadel moet juist afgesteld zijn. Het is erg belangrijk dat je kindje zijn voeten plat op de grond kan zetten. Zo kan hij zich goed afzetten en zijn balans bewaren.

Nog 1x de voordelen van een loopfiets op een rij:

  • Er zijn verschillende soorten loopfietsen voor verschillende ontwikkelingsstadia. Zo heb je ook loopfietsen met 3 of 4 wielen. Deze zijn uitermate geschikt voor kinderen die nog moeite hebben met het bewaren van hun evenwicht.
  • Loopfietsen dragen bij aan de ontwikkeling van je kind. Zo leert hij/zij balanceren, leert je kind inschatten hoe het bijvoorbeeld bochten moet maken.
  • Loopfietsen zijn goed voor het evenwichtsvermogen.
  • Goede voorbereiding op het leren fietsen op een echte fiets.
  • Kinderen willen heel veel ‘’zelluf doen’’. Met een loopfiets kan jouw dreumes of peuter zelf afstanden afleggen naast jou, die hij/zij anders niet zou kunnen. Een loopfiets is dus een goed alternatief voor een buggy.
  • Loopfietsen zijn er in verschillende kleuren en materialen. Zo zit er altijd een loopfiets bij die aan jouw voorkeuren voldoet.
  • De prijs, zo bieden wij al loopfietsen aan beneden €40,-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *