Leren SkeeLEREN? Wij leggen het uit!

Wie is er niet mee groot geworden? Skeelers! Beginnen met skeeleren is niet moeilijk, zeker als kind leer je snel. 

In deze corona periode zie je veel ouders skeeleren en is daardoor dus ook flink toegenomen in de populariteit. Kinderen worden erg enthousiast als het gaat om skeeleren. Heerlijk toch om samen met je kind te gaan skeeleren. Maar hoe ga je hiermee om als ouders en waar moet je op letten? In dit artikel proberen we je advies en tips te geven. 

Wanneer kan mijn kind leren skeeleren?

Veel ouders denken dat kinderen pas op latere leeftijd kunnen gaan skeeleren, maar je kunt je kind al op redelijk vroege leeftijd leren skeeleren. Vaak kan dit al rond het 5e of 6e levensjaar. Uiteraard zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Heeft uw kind al voldoende kracht om zich af te zetten?
  • Staat uw kind makkelijk weer op, als hij of zij valt?
  • Kan uw kind goed zijn of haar balans houden?

Is jouw kind nog iets te jong? Dan zijn rolschaatsen een goed alternatief. Rolschaatsen hebben vier brede wielen waardoor kinderen goed hun evenwicht kunnen bewaren. 

Beginnen met skeeleren:

Begin altijd op een rustige locatie zoals een parkeerplaats of een weg waar weinig verkeer is. In het begin is het belangrijk dat je zelf geen skeelers aan hebt en uw kind goed vasthoudt zodat hij of zij zich veilig voelt.

Balans is zeer belangrijke eigenschap die uw kind moet beheersen en hierdoor kan je alvast oefenen door de knieën lichtjes te buigen en voorover leunen. Zodra je kind zich in een stabiele positie bevind kan je hem of haar loslaten en het zelf laten proberen. Je mag ook best een klein duwtje geven, omdat het eventjes kan duren voordat kinderen de beweging onder controle heeft. 

Blijf wel in de buurt om ondersteuning te bieden of om hem of haar op te vangen als dit nodig is. Uiteraard is het ook belangrijk om je kind te leren remmen, of te laten uitrollen. 

Welke maat moet ik kopen?

Het is erg belangrijk om de juiste maat skeelers aan te schaffen. Zijn ze te groot ga je schuiven en krijg je blaren, bij te kleine skeelers krijg je drukpunten en kramp. Tegenwoordig is het voor kinderskeelers een stuk makkelijker geworden om de juiste maat te kopen. Vaak zijn deze skeelers verstelbaar in maat, zodat je er erg lang plezier van kunt hebben. De meeste kinderskeelers zijn verstelbaar in drie of vier maten. Je hebt de goede maat skeelers als je net als bij volwassen skeelers net een vinger achter de hak past als de voet helemaal voorin geduwd wordt.

Bescherming bij skeeleren:

Het is bij skeeleren erg belangrijk om bescherming te dragen. Vooral een helm is erg belangrijk. Het is met skeeleren erg eenvoudig om hoge snelheden te bereiken, en het is daarom belangrijk dat je bescherming draagt die de klap op kunnen vangen mocht het een keer mis gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *